top of page

Neem je niets voor in 2018!

Op dit moment denken mensen na over hun goede voornemens voor het nieuwe jaar. Wat wil ik persoonlijk gaan bereiken, zoals: meer tijd maken voor mijn gezin, meer sporten, een grote reis maken.

Terugkijkend op 2017 zie je dat plannen zijn blijven liggen, je had je nog zo voorgenomen om…? Waarom is dat niet gelukt? Die vraag geeft je een gevoel van teleurstelling, schijnbaar heb je het te weinig kans gegeven, er te weinig tijd voor gemaakt. Zo eindigt dit jaar voor jou in een teleurstelling i.p.v. tevredenheid.

Hoe kun je tevreden zijn over jezelf in 2018? Natuurlijk is het leuk en goed om je ergens op te richten, maar een jaar is dan wel een lange periode. Als je daarnaast nog een drukke baan hebt, leg je jezelf teveel op. Bovendien zijn de meeste voornemens óf te groot óf onhaalbaar of allebei.

Als je voornemen is om meer tijd vrij te maken voor jezelf, om vaker bij te komen van jouw drukke baan, dan is dat een mooi streven. Maar dat is te vaag. Wat wil je gaan doen in ‘die tijd’, wat wil je precies gaan doen en over hoeveel tijd hebben we het eigenlijk? Is dat wel mogelijk gezien het leven dat je nu leidt, de fase waarin jouw leven zich bevindt?

Voorbeeld: iemand, die ik coach en werkend is bij een internationaal bedrijf waar hoge werkdruk, wordt ervaren, vertelde me dat hij volgend jaar in plaats van één keer sporten, op dinsdag en dat haalbaar is, naar drie keer in de week wil. Op donderdagavond en in het weekend. Bij het doorvragen bleek dat hij op donderdag vaak al zo moe is van het werk en zijn jonge gezin dat hij vaak kiest voor een glas wijn op de bank. Maar als hij dat doet, geniet hij er niet zo van omdat hij eigenlijk had willen ……

Dit is een voorbeeld van het maken van onrealistische plannen, die eindigen in teleurstellingen, in een slecht gevoel over jezelf. En dat is jammer. Zeker als het om je persoonlijke leven gaat is het veel fijner om trots op jezelf te kunnen zijn. Teleurstelling gaat vaak samen met stress, stress krijg je van de dingen die je (nog) niet gedaan hebt. Tevredenheid krijg je van de dingen die je wel hebt gedaan en dat gevoel leidt tot trots, rust en zelfvertrouwen. Dat is wat je nodig hebt als je een hectische baan hebt.

Mijn advies is daarom: neem je niets voor in 2018. Kijk aan het eind van het jaar terug naar wat je allemaal wél gedaan hebt en wees daar tevreden over. Dat maakt het nieuwe jaar voor jou zoveel leuker.

Ik wens je een rustig, mooi en gezond 2018 toe!

Margot Dijker

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page